Kablar stulna från vindkraftverk

1:01 min

Två vindkraftverk i Kalmar kommun har varit utsatta för nästan identiska stölder i augusti. Någon har klättrat upp i vindkraftverken och sen kapat av högspänningskablarna.

Det första fallet var i Vassmolösa söder om Kalmar för ungefär två veckor sen och det andra var i Ryssbylund norr om Kalmar natten till tisdag. Båda stölderna är polisanmälda och förundersökning har inletts.

Vid båda tillfällen har någon klättrat upp i vindkraftverken och sedan skurit av en åtta centimeter tjock högspänningsledning. Det har också stulits andra mindre kablar.

Det är antagligen den koppar som finns i kablarna som gör dem stöldbegärliga. Grovkabeln som stals i Ryssbylund är värd 150 000 kronor.

Ägaren till verket i Ryssbylund har uppgett att det kostar närmare 700 000 att återställa vindkraftverket. Dessutom blir det ett inkomstbortfall eftersom verket inte kan producera el en tid.

Polisen har säkrat vissa spår i Ryssbylund och vill nu få tips om det har setts något större fordon i området eftersom det ska ha behövts för att transportera bort stöldgodset. Grovkabeln som stals i Ryssbylund vägde över två ton.