En varm film om Ölands sjöfart

5:43 min

Nu har den premiär, filmen om den öländska sjöfartens historia som journalisten Sven Ekberg gjort tillsammans med filmaren Niklas Wimmerberg. 

Idén till tidsdokumentet kommer från författaren Johan Theorin.

– Nu har jag fått se, i verkligheten, alla de där bilderna jag haft i mitt huvud om hur det var i till exempel Sandviks hamn när skutorna låg vid kajen, säger Johan Theorin. I filmen finns alla de bilder som jag fantiserat om sedan jag var barn.

Det var han som väckte tanken om att den öländska sjöfartens historia på något sätt borde dokumenteras och journalisten Sven Ekberg med förflutet på Sveriges television nappade på idén.

Tillsammans med filmaren Niklas Wimmerberg har han nu färdigställt filmen som skildrar Ölands sjöfartshistoria sedan Gustav Vasas tid fram till 1972 då Ölandsbron invigdes.

Det är en varm film som berättar om en tid då det mesta kanske var aningen mindre stressigt men nog så arbetsamt, åtminstone för de som bemannade skutorna. Visst finns det ett romantiskt skimmer kring den här tiden men i filmen får vi träffa Jörgen Jannerstrand från Borgholm som minns den här tiden som allt annat än romantisk.

– Vi satt och väntade med julklapparna inslagna när telefonen ringde och vi fick veta att pappa inte skulle komma hem till jul, trots allt. Skutan han jobbade på hade förlist och ingen ombord överlevde, berättar han. Det var tungt.

– Det har varit fint att få träffa och intervjua alla gamla sjömän som kunnat berätta om hur det var en gång när skutorna seglade, säger Sven Ekberg. Det har känts viktigt att ta hand om deras berättelser för snart finns ingen kvar som kan berätta. Några av de som är med i filmen har redan seglat in i evigheten efter det att intervjuerna gjorts.

Nu ska filmen premiärvisas i helgen på Borgholms gamla bio och sedan ska Sven Ekberg ut på turné över Öland och visa den.

– Vi kommer att åka runt på Öland under hösten och visa filmen från norr till söder och sedan kommer den att finnas att låna på biblioteket i Borgholm, säger han.