Oron över bostadslöshet kan gå ut över studierna

1:07 min

Kalmar är bättre än många andra studentstäder på att erbjuda nya studenter boende. De flesta studenter får boende innan oktober men den första tiden utan boende kan orsaka oro.

Rebecca Zantere kommer från Borås och ska börja på socionomprogrammet på måndag. Nu är hon mitt uppe i nollningen och hennes röst är hes av allt tjoande i ett par dagars tid.

Allt är inte en dans på rosor att börja livet som student, särskilt inte när man står utan boende.

Rebecca Zantere har ordnat ett tillfälligt boende men snart måste hon flytta ut därifrån och hitta ett eget permanent boende.

– Så man har en liten underliggande panik att man måste hitta boende.

Du har ju lagt ut annonser på nätet, har du fått några svar?

– Nej, inga faktiskt, säger hon.

Enligt studentkåren i Kalmar är det i nuläget en akut bostadssituation i Kalmar för de studenter som kommer hit.

I undersökningen av Sveriges Förenade Studenkårer, SFS som rör möjligheten till att få boende för nya studenter är Kalmar gulmarkerad.

Det innebär att alla studenter beräknas erbjudas boende under första halvan av terminen. Förra året kunde alla heltidsstudenter räkna med att bli erbjudna en studentbostad under just den första halvan, och i år torde det gå något snabbare.

Kåren hjälper dessutom till att förmedla andrahandsbostäder och rum i den mån det behövs.

Att inte riktigt veta vart man ska ta vägen kan vara påfrestande, berättar Rebecca Zantere och det kan gå ut över studierna.

– Man blir ju stressad liksom, man ska fixa böcker och det är mycket att tänka på. Att inte ha en trygg punkt är lite svårt, säger hon och fortsätter:

– Jag kollade lite på Linnéstudenterna och de kan nog ordna något i andra hand kanske. Annars får jag väl fjäska in mig på någons soffa i klassen, säger hon och skrattar.