Monica Hugosson
Monica Hugosson vid sin bil. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Torget fullt med fokus på lösningar

Monica Hugosson: "Använder nacken för att slå på blinkers"
6:37 min

Trottoarkanter och brokiga gatstenar är fortfarande ett problem för tillgängligheten, men det blir bättre. I dag hölls en tillgänglighetsdag på torget i Nybro.

Torget mitt i Nybro vimlade av nyfikna när funktionshinderrådet höll en tillgänglighetsdag med fokus på all sorts tillgänglighet och lösningar för funktionshindrade. Under torsdagen visades rullstolar, hjälpmedel och anpassade fordon upp för allmänheten.

En rad organisationer ställde upp ett smörgåsbord och berättade om sin verksamhet.

– Ett sådant här fordon får bara de som arbetar, så många får inte chansen, berättade Monica Hugosson och visade sin egen bil som hon köpt själv, men fått hjälp med att anpassa.

– Jag har valt att jobba heltid som sjuksköterska och då behövs bilen. Jag styr gas och broms med händerna och använder nacken för att slå på blinkers och vindrutetorkare.

En anpassad bil kan kosta över miljonen att anpassa, beroende på vilka behov som finns. Det är stora belopp och Monica Hugosson tycker att de statliga stöden är viktiga.

– Man behöver köpa en större bil för att det ska fungera och till det får man ett bidrag på 60 000. Sedan får man hjälp med all anpassning.

I Nybro finns ett nybildat funktionshinderråd där kommunpolitiker ingår. Just nu står trottoarkanter på dagordningen. Kanterna är simpla hinder, som ställer till mycket besvär, enligt de P4 Kalmar träffar på torget.

– Jag får köra omvägar för att hitta en väg upp. Kullerstenarna gör att det skakar och då får jag ont, berättar Monica Hugosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".