Spannmålskrig i Kalmarregionen

1:56 min

Lantbrukarna i Kalmarområdet har nu fler än tidigare som de kan sälja sitt spannmål till. Den ökade konkurrensen kan pressa upp priserna.

I dag finns fyra aktörer som köper spannmål, lite beroende på var någonstans i länet som jordbruket finns.

– Det finns flera sätt att göra affärer på och sannolikt gagnar det marknaden i området, säger Per-Göran Sigfridsson som driver en gård i Läckeby norr om Kalmar.

– Samtidigt blir den som enskild företagare kanske något som stjäl lite mer tid. Samtidigt är det en lönsam tid, men det är inte helt givet. 

Det ställer alltså ökade krav på lantbrukarna – som har fler alternativ att ta ställning till. Hur ska spannmålet levereras – hur ska priset sättas – ska varan bytas mot djurfoder eller enbart säljas för pengar? Per-Göran Sigfridsson säger att olika lantbrukare tänker på lite olika sätt.

Marknaden har blivit mer intensiv, sedan Kalmar Lantmän såldes till Swedish Agro. Samtidigt gör stora Lantmännen, som tidigare inte varit så aktiva i Kalmar län, en offensiv och värvar medlemmar och kunder också i sydost. Utöver dem finns en eller två ytterligare aktörer: Svenska foder och BM Agri.

– Tar vi spannmålen specifikt så förväntar vi oss att få in de volymer som vi har haft de senaste åren även detta året, säger Mats Jönsson som är spannmålschef på Swedish Agro, med kontor i Kalmar.

– Det ser ganska positivt ut även för oss.

Han tror att priserna kommer att stiga:

– En ökad konkurrens brukar ju innebära det. Det är bondenytta och det ser ju vi och även lantbrukarna förhoppningsvis som något positivt.