Västervik satsar på arbetsintegration

0:57 min

Nu ska Västerviks kommun göra en satsning för att snabbare få ut nyanlända invånare på arbetsmarknaden, alltså personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige.

Satsningen, som går under namnet NYkompetens riktar sig dock inte till alla nyanlända. Lotta Bäckström Svensson som är arbetslivskoordinator på Västerviks kommun förklarar vilken målgrupp projektet har.

– Det riktar sig till nyanlända som har en tydlig praktisk yrkesbakgrund, eller en akademisk utbildning.

Målsättningen är att engagera 20 nyanlända per kvartal i tre års tid, totalt alltså runt 240 personer. De som inte möter tillhör målgruppen hänvisas som vanligt till Arbetsförmedlingen, enligt Lotta Bäckström Svensson.

Frågan är då varför det krävs en sådan här satsning, om de nyanlända redan har kompetenser som är efterfrågade?

– Man måste veta hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden. Vad är det för normer? Vad är det för regelverk? säger Lotta Bäckström Svensson.

– Sen är ju språket en viktig del också för att komma ut på marknaden, för att skaffa kontakter och referenser, lägger hon till.

P4 Kalmar har tidigare rapporterat att Västerviks kommun växer, mycket på grund av inflyttningen av nyanlända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista