Mönsterås kommun och telefon. Foto: Sveriges Radio
Mönsterås är en av flera kommuner som drabbats av problem med telefonin. Foto: Sveriges Radio

Telefonsystemen låg nere i flera kommuner

Claus Kempe: "Direktnummer ska fungera"
1:16 min

På onsdagsförmiddagen fick åtta kommuner i Kalmar län problem med telefonin. Problemen lättade först under eftermiddagen.

De drabbade kommunerna är Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Högsby, Hultsfred, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik.

Felet uppstod under förmiddagen, exakt vad som hänt vet man alltså inte förutom att man vet att de åtta kommunerna ligger på samma växelplattform hos leverantören och felsökning pågår för fullt.

Än så länge har man alltså inte fått några besked om när det här felet kan vara åtgärdat. Claus Kempe, informations- och säkerhetschef i Mönsterås kommun, säger att om felet är kvar en längre tid så kan det bli aktuellt att lägga upp alternativa nummer på kommunens hemsida.

– Vi vet inte vad som hänt riktigt men felsökning är på gång och vi står i kontakt med vår leverantör. Man kan ringa direktnummer och det ska fungera, säger Claus Kempe.

UPPDATERING 15.24: Telefonin fungerar återigen i sju av åtta kommuner som tidigare haft problem. Det är nu endast i Hultsfreds kommun som problem fortfarande kan kvarstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".