Folke Rydén
Folke Rydén. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folke Rydén visar filmer om Östersjön vid Kalmarbesök

"Syftet är att förklara vilka möjligheter som finns, det är inte hopplöst"
4:08 min

Kalmarsundsdagarna med aktiviteter kring hållbar miljö är i gång. En medverkande är journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén som bland annat ska visa sina filmer om Östersjöns miljö.

Folke Rydén och hans team har arbetat med att dokumentera Östersjöns miljötillstånd i tio års tid. Det har resulterat i fyra filmer som har handlat om fisken, övergödningen, kemikalier och sjöfartens miljöpåverkan. Han har kommit fram till flera saker:

– Å ena sidan har det blivit bättre, vi kan se att en del av fisken faktiskt kommer tillbaka även om torsken är fortsatt hotad, vi ser hur bottendöden tyvärr breder ut sig samtidigt är vattnet klarare vid många ställen längs kusten, säger han.

Under Kalmarsundsdagarna ska Folke Rydén bland annat visa sina fyra filmer om Östersjön och vara med i en paneldebatt tillsammans med lokala kustmiljöprofiler.

– Hela det här området är väldigt känsligt. Jag tror att det finns ett stort intresse att få veta mer om problemen, säger han och fortsätter:

– Mitt syfte är också att försöka förklara vilka möjligheter det finns för invånarna att göra något åt det, det är inte hopplöst på något sätt. Det finns möjligheter för den enskilde människan att göra något.

Folke Rydén håller nu på att färdigställa en femte film om Östersjön som blir en uppföljning till de fyra tidigare filmerna, samtidigt som han arbetar med en dokumentärfilm om det amerikanska presidentvalet.

Kalmarsundsveckan började i måndags och har aktiviteter på olika håll i länet, främst i Kalmar, under hela veckan. Förutom Folke Rydéns besök blir det bland annat elbilsrally, föreläsning om hållbart byggande och seminarier. Flera arrangörer är inblandade, till exempel Kalmar kommun, Kalmar Energi, Regionförbundet i Kalmar län och Länsstyrelsen i Kalmar län. På måndag hålls den sista aktiviteten i Vimmerby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".