KSRR
1 av 2
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
KSRR-logga.
2 av 2
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

KSRR skrotar misslyckad sopsorteringsmaskin

Jan Fors KSRR om matsorteringsproblemen
4:15 min

Att sortera ut de gröna matavfallspåsarna har inte fungerat som det varit tänkt vid Moskogen utanför Kalmar. Nu ska maskinen bytas ut mot en ny.

Den nya sopsorteringsanläggningen i Moskogen utanför Kalmar funkar fortfarande inte som den ska och nu har renhållningsförbundet Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR, tröttnat.

Sorteringsanläggningen som skulle sortera ut dom gröna påsarna med matavfall har inte motsvarat förväntningarna någon gång säger KSRR:s förbundschef Jan Fors till P4 Kalmar.

För att ta hand om alla gröna påsar har anläggningen körts i tvåskift vilket inte är hållbart i längden.

– Vi får inte ut den kapacitet ur anläggningen som vi behöver för att klara de åtaganden vi har. Därför har vi valt att bygga om anläggningen säger Jan Fors.

Ny investering på 30 miljoner kronor

Ombyggnaden innebär en ny investering på 30 miljoner kronor och det är oklart hur mycket KSRR kan få tillbaka från nuvarande leverantören.

– Det kommer inte kosta vara kunder några höjda taxor säger Jan Fors.  

Den gamla tekniken ska plockas ner i september och den nya ska börja monteras i oktober. Om allt går som det ska den här gången ska soporna kunna sorteras ordentligt i början av nästa år.

Under tiden Moskogen byggs om kommer soporna köras med lastbil till Vetlanda för sortering och sedan tillbaka till Kalmar.

Den nya teknik som ska installeras i Kalmar kommer fungera som det var tänkt från början säger Jan Fors.

– Den finns installerad på ett stort antal anläggningar i Sverige så jag är inte orolig.

Den nya sorteringstekniken gör det möjligt att sortera annat än matavfall i påsar med andra färger.

– I den ursprungliga planen så räknade vi med att 2-3 år efter starten av sortering av matavfall så skulle vi går vidare med förpackningar så det kommer att bli av om ett par år säger Jan Fors.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".