deppig kille
Män dominerar statistiken när det kommer till självmord i Kalmar län. Foto: Sveriges Radio
#suicidezero

Dyster statistik för självmord i Kalmar län

Chefsläkaren: "Det är ett misslyckande för hela samhället"
1:35 min

Kalmar län har legat högt upp i statistiken när det gäller självmord länge. Charlotta Brunner som är chefsläkare inom psykiatrin i Kalmar län är en av dem som arbetar för att siffrorna ska minska.

– Alla dödsfall är ju ett misslyckande för hela samhället, men vi bär ju också en del av det. Det är framförallt män som dominerar statistiken, säger Charlotta Brunner.

Förra året tog 34 personer i Kalmar län sitt liv, 24 av dem var män. I gruppen män mellan 40 till 44 år låg länet näst högst i hela Sverige i relation till antalet invånare. När det gäller totalt antal självmord 2015 ligger Kalmar län sexa i relation till antalet invånare, 2014 låg länet fyra på samma lista.

Många som tar sitt liv har en psykisk sjukdom och har på olika sätt varit i kontakt med sjukvården innan självmordet. En undersökning som Landstinget i Kalmar län har gjort visar att nästan åtta av tio som tog sitt liv i länet 2012 hade sökt vård på olika sätt inom tre månader före sitt självmord. Hälften av dem hade varit i kontakt med psykatrin. Orsakerna till självmorden är sällan enkla.

– Det är ju få av alla som har en psykatisk diagnos som tar sitt liv. Det handlar om ett utanförskap, dålig hälsa, dålig förmåga att ta hand om sig själv, arbetslöshet, ofta samsjuklighet, missbruk.

Nu har det tagits fram en handlingsplan för att minska självmorden i Kalmar län. Det handlar om utbildning av yrkesverksamma inom vissa områden som skola och vården och samverkan mellan olika organisationer.

En konkret åtgärd inom pykiatrin i Kalmar län är att bli bättre på att ta kontakt med närstående till som söker vård.

– De har ofta väldigt mycket information att ge om den självmordsnära patienten, information som patienten själv inte känner sig motiverad att ta upp, säger Charlotta Brunner.

Om du mår dåligt:

  • Ring Sjukvårdsupplysningen 1177. Där kan du få råd och vägledning om vad som är nästa steg för dig. 
  • Kontakta din hälsocentral. 
  • Allt om psykiatrin hos Kalmar läns landsting. Här finns både öppenvård och akutvård. 
  • Vänner, anhöriga och arbetskamrater kan också vara ett stort stöd. Våga berätta att du mår dåligt! Våga också fråga och visa att du bryr dig om du märker att någon i din omgivning mår dåligt.
  • Det finns också olika typer av stödlinjer att ringa, till exempel Självmordslinjen med telefonnummer 90101, Jourhavande medmänniska med telefonnummer 08-702 16 80. Det finns också en hjälplinje för dig som är anhörig; SPEC med telefonnummer 08-34 58 73. Suicide Zero har samlat kontaktinformation till olika organisationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".