Charlotta Brunner.
Charlotta Brunner, chefsläkare inom psykiatrin i Kalmar län. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
#suicidezero

Många Lex Maria-anmälningar gäller självmord

Chefsläkaren: "Varje gång är det en frustration över att vi inte lyckades"
1:45 min

Landstinget i Kalmar län ser ut att gå mot ett oönskat rekord när det gäller Lex Maria-anmälningar om fullbordade självmord. Hittills i år har det gjorts 16 stycken.

Charlotta Brunner, chefsläkare inom psykiatrin i Kalmar län, har gjort knappt hälften av de 16 anmälningarna i år.

– Varje gång är det en jättebesvikelse och frustration över att vi inte lyckades, säger hon.

När det gäller självmord görs det alltid en anmälan om den döde har varit i kontakt med någon del av vården inom fyra veckor före dödsfallet, det måste alltså inte finnas några misstankar om att vården har gjort något fel som det är med Lex Maria-anmälningar inom andra vårdområden.

Knappt hälften av årets 16 anmälningar gäller personer som har haft kontakt med psykiatrin kort före sitt självmord, resten hade sökt vård på sin hälsocentral.

Förra året var det sammanlagt 22 sådana här anmälningar i Kalmar län och 2014 var det 15. Anmälningarna utreds sedan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– De tittar inte på själva vårdprocessen utan de tittar på huruvida vi har gjort en tillräckligt bra utredning. I vissa fall känner man att här har vi nog gjort allt vi kunde, men i vissa fall känner man att här skulle vi ha kunnat göra bättre.

Ett av de självmordsfall där vården inte har fungerat optimalt gällde en äldre man där det saknades planering av återbesök trots att han tog medicin för psykiska besvär. Vid ett annat fall fungerade inte kontakten mellan hälsocentralen och psykakuten.

I de allra flesta fall görs dock bedömningen att vården har gjort vad som kunde göras, men Charlotta Brunner vill kunna göra ännu mer.

– Vi står precis i början av att starta ett förvaltningsövergripande arbete kring hur den här vårdprocessen ska gå till. Det finns liknande för till exempel cancervård, säger hon.

 Om du mår dåligt:

  • Ring Sjukvårdsupplysningen 1177. Där kan du få råd och vägledning om vad som är nästa steg för dig. 
  • Kontakta din hälsocentral. 
  • Allt om psykiatrin hos Kalmar läns landsting. Här finns både öppenvård och akutvård. 
  • Vänner, anhöriga och arbetskamrater kan också vara ett stort stöd. Våga berätta att du mår dåligt! Våga också fråga och visa att du bryr dig om du märker att någon i din omgivning mår dåligt.
  • Det finns också olika typer av stödlinjer att ringa, till exempel Självmordslinjen med telefonnummer 90101, Jourhavande medmänniska med telefonnummer 08-702 16 80. Det finns också en hjälplinje för dig som är anhörig; SPEC med telefonnummer 08-34 58 73. Suicide Zero har samlat kontaktinformation till olika organisationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".