Amir Shukier & Henrik Eriksson
Amir Shukier & Henrik Eriksson. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Bödabaden och Löttorps asylboende töms

Henrik Eriksson: "Gjort allt i min makt"
0:47 min

Amir Shukier är bagaren som kom till Löttorp från Irak för nio månader sedan. Nu är han anställd på Löttorps bageri och gör populära piroger till kunderna. Häromdagen fick han beskedet att han skulle flyttas till Boden.

Den 13 september ska både Löttorp och Bödabadens camping tömmas helt på de personer som bor där. Alla har inte fått besked om vart de ska ta vägen och några har redan satt sig på en buss till ett boende någon annanstans i Sverige.

Amir Shukier är 29 år gammal och anställd som bagare i Löttorp. När han fick beskedet gick han direkt till sin chef som hjälpte honom att hitta ett eget boende. Det är den enda möjligheten för personerna att få stanna kvar, annars måste de flytta till ett annat asylboende där det finns plats.

Några har fått beskedet att de ska flytta så långt som till Boden.

– Jag har gjort allt i min makt i dag och suttit i telefon hela förmiddagen och letat boende till Amir, säger Henrik Eriksson som är ägare till konditoriet i Löttorp.

Har det löst sig?

– Det ser ut som att det kommer att lösa sig ja. Det är en kvinna på norra Öland som har ställt upp med ett boende.

Varför var det panik att fixa boende i dag?

– Det är fem stycken som jobbar och har praktikplatser här. Två utav dem har fått ett papper med beskedet om att de ska åka till Boden och den bussen går i väg i morgon så jag måste lämna in en adress senast i dag så får de stanna här, säger han.

Amir tar hjälp av en översättningsapp i telefonen och berättar att han är så tacksam för Henriks hjälp och att han ska få stanna kvar i Löttorp. Där har han arbete, vänner och känner sig hemma.

– Boden är opraktiskt för mig. Det är långt borta och jag har inget jobb. Jag är glad att jag kan stanna kvar här, säger han och riktar ett stort tack till ägarna på Löttorps konditori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".