Speedwayförare.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Första laget till speedwayfinal kan bli klart i kväll

Rospiggarna säkrar en plats i årets SM-final i speedway vid vinst mot Piraterna i kväll. Samtidigt kan Dackarna närma sig final vid ny vinst mot Indianerna.

När hälften av speedwayslutspelet är kört står Rospiggarna på tröskeln till final. Tre raka segrar och två hemmamatcher kvar gör att allt talar för final för laget från Hallstavik.

Kampen om den andra finalplatsen är dessto hårdare. Det är lite fördel Dackarna efter tisdagens storseger hemma mot Indianerna men förutsättningrna kan snabbt ändras efter onsdagens matcher. Indianerna måste vinna mot Dackarna för att ta sista chansen att nå final.

Indianerna - Dackarna

Dackarna vann en länge relativt jämn match mot Indianerna med 52-38 på sin hemmabana under tisdagen. En stark avslutning av Dackarna gjorde att segermarginalen blev så pass stor som 14 poäng. Indianerna hade inte tillräckligt många förare som bidrog med poäng och belastningen på Lindbäck / Iversen / Lindgren blev lite för stor. Till onsdagens retur i Kumla lär det bli en annan sorts match. Där är Indianerna mycket svårslagna och det är bara hemmaseger som gäller annars är finalchansen borta.

Dackarna visade precis som i premiären mot Piraterna upp en fin lagisats på tisdagen med toppar i Patryk Dudek, Rune Holta och Mikael Max. Att köra hemma i Målilla eller borta på den långa banan i Kumla är stor skillnad. Skulle Dackarna överraska och vinna även i Kumla så ligger vägen till finalplats vidöppen annars blir nästa veckas två matcher mot Rospiggarna helt avgörande.

Indianernas lag:

1 Antonio Lindbäck
2 Fredrik Lindgren
3 Piotr Protasiewicz
4 Joel Andersson
5 Niels-Kristian Iversen
6 Adrian Cyfer
7 Miroslav Jablonski

Dackarnas lag:

1 Maciej Janowski
2 Rune Holta
3 Patryk Dudek
4 Kacper Gomolski
5 Peter Ljung
6 Alex Johansson
7 Mikael Max

Rospiggarna - Piraterna

Rospiggarnas segersvit förlängdes ytterligare i Motala på tisdagen genom vinst med hela 55-35 mot Piraterna. Det mesta stämde för Rospiggarna och nästan inget för Piraterna. Smolken i Rospiggarnas glädjebägare var skadan på Andreas Jonsson som fick föras till sjukhus med axel- och ryggsmärtor efter en våldsam krasch i 14:e heatet. Han kan inte köra hemmamatchen mot Piraterna. Övriag förare får dela på hans heat.

Även Piraternas kommer köra riders replacement för Piotr Pawlicki så det lär bli en hel del ändringar i programbladen under kvällen.

Vinner Rospiggarna igen är finalplatsen säkrad och Piaraterna får fokusera om till sista omgångarnas dubbelmöten med Indianerna om det skall bli final. Skulle Piraterna överraska och vinna så tightas tabellen till rejält.

Rospiggarnas lag:

1 Jason Doyle
2 Max Fricke
3 Andreas Jonsson r/r
4 Jacob Thorssell
5 Martin Vaculik
6 Timo Lahti
7 John Lindman

Piraternas lag:

1 Greg Hancock
2 Piotr Pawlicki r/r
3 Peter Kildemand
4 Scott Nicholls
5 Jonas Davidsson
6 Anton Rosén
7 Fredrik Engman

Hur det går i kvällens matcher hör du i sportextra i P4 från klockan 19.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".