Kajsa Bergqvist, höjdhoppare och föreläsare.
Kajsa Bergqvist. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Så gör Kajsa Bergqvist för att hoppa över motgångar

"Se dem som en möjlighet att hitta en annan väg"
1:01 min

Höjdhopperskan Kajsa Bergqvist har nått många framgångar – inte bara inom idrottens värld. Hör henne berätta om hur hon tar sig igenom motgångar.

Efter att ha lagt friidrottskarriären på hyllan reser Kajsa Bergqvist bland annat land och rike runt med sin föreläsning "Framgångar trots motgångar". Syftet är att inspirera och i dag, torsdag, är hon i Kalmar på inbjudan av Kalmar kommun och Andidiskrimineringsbyrån Sydost. Detta i samband med Kalmarsund Pride som pågår den här veckan.

Som bekant har Kajsa Bergqvist tagit flera medaljer i höjdhopp och hon har även slagit världsrekord. Men det är inte bara det som definierar framgång, enligt henne själv. Det handlar mer om att vara lycklig – och vad som gör det skiljer sig ju från person till person.

Hur gör man då för att komma över sina egna motgångar?

– Många gånger när det blivit som allra bäst är efter att det gått som allra sämst. Så motgångar har haft en viktig roll för mig, säger Kajsa Bergqvist.

– Man kan försöka ha det kvar i huvudet, att ta tillfället i akt att tänka nytt när något går dåligt – oavsett vad det är.

Hör Kajsa Bergqvist själv berätta om hur hon tänker kring motgångar genom att klicka på ljudet i artikeln!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".