Asylsökande och Hultsfreds kommunhus.
Foto: Sveriges Radio

Hultsfred motsätter sig att asylsökande slussas runt

"Människor ska inte slussas runt i onödan"
1:31 min

Hultsfred och Mörbylånga är två av 17 kommuner som har skrivit brev till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen med förslag till bättre integration.

Kommunerna motsätter sig bland annat de många flyttarna av asylsökande som sker när till exempel ett asylboende avvecklas. Eller när en person har fått uppehållstillstånd placeras ut i en kommun enligt bosättningslagen.

Lars Rönnlund som är kommunchef i Hultsfred menar att det inte var svårt att skriva under brevet.

– Grundidén i det pappret är inte konstig alls: man tycker att människor inte ska slussas runt i onödan. Det säger kanske sig självt egentligen, att det är en bra idé att komma till en plats och börja etableras där, säger han och fortsätter:

– Då skapar man ett antal band till den platsen och då är det naturligt att sträva efter att de banden fortsätter att förstärkas annars får de ju börja om igen för att komma in i samhället. Så det är inte så svårt att skriva under.

Han passar samtidigt på att rikta en känga mot länets övriga kommuner som han menar inte har hjälpt till tillräckligt mycket under den stora flyktingkrisen samt Sveriges integration överhuvudtaget.

Lars Rönnlund menar att med en ordentlig plan så skulle Sverige ha möjlighet att ta emot väldigt mycket mer människor än vad vi redan gör.

Samtidigt riktar han kritik mot sig själv och säger att han kanske inte alltid kan vara stolt över det gångna året.

Jag kommer tyvärr inte vara så stolt över att vara kommunchef i en tid då Sverige kunde ha tagit ett ansvar.

– Öppnar dörren gör vi – men vi har ju ingen som helst idé och det var ju ingen som ville vara med. Vi gjorde själva förfrågningar till både länsstyrelsen och regeringen och bad om hjälp. Så jag skulle nog säga att det är en av de mest kaotiska situationer jag har varit i, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att när man jobbar så avancerat och när man hanterar människoliv så har man både skyldighet och rättighet att ha en strategi och det har vi inte haft. Och då tänker jag på Sverige.

Det här vill Hultsfred och Mörbylånga kommun (och 15 andra kommuner i Sverige) göra för att förbättra integrationen:

  • Framför allt fokuserar brevet på den så kallat bosättningslagen. En lag som innebär att när du har fått uppehållstillstånd i Sverige så kommer du placeras i en kommun efter kommunens möjligheter att ta emot dig samt en kommun som har ett förhållandevis lågt mottagande.
  • Kommunerna efterfrågar en förändring i lagen så att fler kan välja att stanna kvar i kommuner där de redan etablerats.
  • Kommunerna menar att det skulle innebära att barn och ungdomar skulle kunna stanna kvar på förskolor och att vuxna kan stanna kvar på eventuella praktiker som de har skaffat under asyltiden.
  • Kommunerna menar att bostadsfrågan för nyanlända är komplex och svårlöst och att det skulle vara lättare för kommunerna att planera långsiktigt om de visste att personer får stanna kvar inom kommunen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".