Håkan Juholt (S), tidigare partiledare.
Håkan Juholt (S), tidigare partiledare. Foto: Sveriges Radio

Efter 40 år i politiken – i dag slutar Håkan Juholt

Lyssna på P1:s intervju med den förre S-ledaren inför sista dagen
14 min

Han har arbetat med politik i 40 år och efter 22 år i riksdagen bestämde han sig nyligen för att lämna sin plats som ledamot. "I did it my way", säger Håkan Juholt själv om sin tid i riksdagen.

– Det är ingen bitter, sur man som sitter här. Det är en glad människa, lycklig och trygg som talar om. Ni fick mig inte. Ni knäckte mig inte, säger Håkan Juholt i intervjun med Studio Ett.

På söndagen gör oskarshamnaren sin sista dag som riksdagsledamot efter 40 år i politiken och 22 år i riksdagen.

– Jag känner att det är ett bra läge att släppa fram yngre krafter. Jag känner ett starkt stöd, men i grund och botten har jag ingen uppgift i Socialdemokraterna längre.

Han lämnar mitt i en mandatperiod och säger att det är för att "man inte ska klamra sig fast för sakens skull". Håkan Juholt tror att han under sina år i politiken har bidragit till att Socialdemokraterna har förändrats i en mer rättvis och jämlik riktning.

Men han är inte nöjd med allt.

– Jag är missnöjd med att jag inte kunde fortsätta som ordförande. Jag kände starkt stöd och hög energi och i början hade vi också höga opinionssiffror. Men jag var för tillgänglig, för synlig och formade inte ett lag runtom mig.

Håkan Juholt tycker att hans efterträdare – Stefan Löfven – sköter sig bra, men att Socialdemokraterna lider brist på ideologiskt självförtroende.

– Jämlikhet och utjämning mellan människor. Det som marknaden, naturen och människorna inte klarar av, det ska Socialdemokraterna göra. Det ska vi göra varje dag och när vi slarvar med det så tycker inte människorna vi är intressanta längre.

I framtiden, när han har lämnat, är Håkan Juholts plan att inte lägga sig i politiken. I stället vill han jobba med kultur och har sökt jobb som kulturråd på svenska ambassaden i Pretoria i Sydafrika.

– Jag är kulturintresserad och vill försöka göra en insats för landet Sverige. Men jag ska inte hålla på med partipolitik längre. Söndag är min sista dag som partipolitiker och jag hoppas att kunna göra nytta för det land som jag älskar, på något sätt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".