Trafiklärare Caroline Pie i Norrköping.
Trafiklärare Caroline Pie i Norrköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Kurs i sparsam körstil ger effekt

Trafiklärare Caroline Pie: Även säkerhetsmässigt är det positivt
1:25 min

Man kan spara en halv liter bensin per timme om man är fått en rejäl utbildning i miljövänlig körning när man tar körkort, jämfört med om utbildningen varit kort.

 Det visar en studie med nyblivna bilförare.

– Det är ju ett väldigt glädjande resultat. Jag hade kanske inte förväntat mig riktigt så mycket, för det här är ju människor med nytagna körkort som har ganska mycket annat att tänka på, säger Nils-Petter Gregersen, en av dem som gjort studien på Statens väg- och transportforskningsinstitutet VTI i Linköping.

Miljövänligt körsätt eller sparsamt körande, ingår idag i körkortsutbildningen. Studien från VTI är beställd av Trafikverket som ville se om utbildningen gett resultat.

Och de testförare som tyckte att de hade fått lite utbildning i ämnet gjorde av med nästan 4,4 liter bränsle i timmen mot 4,0 för dem med mer utbildning.

På en av körskolorna i Norrköping håller Saga Lindblad på att ta körkort. Hon tycker det är naturligt att tänka på att köra bil sparsamt.

– Det känns bra att tänka på flera aspekter när man kör.

Blir det inte för mycket?

– Allt är ju mycket i början men så fort man lärt sig grunderna så blir det ju lättare. Och om man lär sig det från början så tänker man inte så mycket på det sedan, säger hon.

Sagas trafiklärare på körskolan är Caroline Pie och hon menar att sparsamt körande numera är en naturlig del av körutbildningen.

– Det är något som finns med i varje moment egentligen.

– Säkerhetsmässigt är det även positivt med ecodrivingen. Släpper du på gasen i tid – till exempel innan en rondell eller ett trafikljus där du ser att det lyser rött – så minskar ju risken för påkörning även bakifrån, säger Caroline Pie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".