Speedwayförare.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Dackarna kan säkra en finalplats i speedway-SM

Rospiggarnas motståndare kan bli klara i kväll
1:52 min

Rospiggarna säkrade sin plats i SM-finalen i speedway förra omgången och i kväll kan Dackarna göra detsamma. Eller blir sista omgången på tisdag helt avgörande?

Det är fördel Dackarna i kampen om att bli finalmotståndare till Rospiggarna. En poäng för Dackarna hemma mot Rospiggarna räcker för att säkra finalplats oavsett hur Piraterna kör borta mot Indianerna. Förlorar Dackarna samtidigt som Piraterna vinner kan det bli ett drama där förarpoängskillnaden avgör.

Näst sista slutspelsomgången körs måndag kväll och allra sista omgången 24 timmar senare.

Dackarna – Rospiggarna

Dackarna har vunnit tre av fyra matcher i slutspelet och skaffade sig ett mycket bra finalläge efter förra veckans dubbla segrar mot Indianerna. Samtidigt förlorade Piraterna stort mot Rospiggarna.

Blir det oavgjort eller seger hemma mot finalklara Rospiggarna är Dackarnas finalplats klar. Vinner inte Piraterna borta mot avsågade Indianerna är också Dackarna i final.

Till måndagens match gör Magnus Karlsson comeback i hemmalaget medan Alex Johansson får stå över. Rospiggarna kör med samma förare som senast. Skadade Andreas Jonsson ersätts inte utan övriga förare delar på hans heat.

Dackarnas lag:

1 Patryk Dudek
2 Kacper Gomolski
3 Maciej Janowski
4 Rune Holta
5 Peter Ljung
6 Mikael Max
7 Magnus Karlsson


Rospiggarnas lag:

1 Jason Doyle
2 Andreas Jonsson r/r
3 Jacob Thorssell
4 Timo Lahti
5 Martin Vaculik
6 John Lindman
7 Max Fricke


Indianerna – Piraterna

Indianernas chans att nå årets final försvann vid förra veckans dubbla förluster mot Dackarna. Piraternas chans att nå final är att vinna sina båda återstående matcher och att Dackarna samtidigt förlorar sina möten med Rospiggarna. Det som ytterligare försämrar Piraternas chanser att nå final är att de förlorade så stort förra veckan mot Rospiggarna. Om både Dackarna och Piraterna slutar på 6 poäng avgör skillnaden i förarpoäng och där har Dackarna i nuläget 70 poängs försprång.

Indianerna låter Zengota göra comeback medan Protasiewicz står utanför laget.

Piraterna har åter tillgång till Piotr Pawlicki efter skada.

Indianernas lag:

1 Antonio Lindbäck
2 Fredrik Lindgren
3 Grzegorz Zengota
4 Miroslaw Jablonski
5 Niels-Kristian Iversen
6 Joel Andersson
7 Adrian Cyfer


Piraternas lag:
1 Peter Kildemand
2 Viktor Palovaara
3 Piotr Pawlicki
4 Fredrik Engman
5 Greg Hancock
6 Anton Rosén
7 Damian Balinski

Hur det går i femte slutspelsomgången hör du i Sportextra från 19.00 i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".