Bussar Stortorget i Kalmar
Foto: Peter Bressler Sveriges Radio

Brist på bussförare i länet

Karin Jessen Jakobsson: "Känns skönt att vara eftertraktad"
1:06 min

Det är brist på bussförare i länet. Bara i lokaltrafiken i Kalmar behövs det 50 nya bussförare under närmaste åren.

För att få folk intresserade av att söka till yrket anordnades "Bussens dag" på Stortorget i Kalmar under torsdagseftermiddag.

Två vita stora långfärdsbussar och en blå konferensbuss stod uppställda som blickfång i solen på Stortorget. De lockade flera besökare som var intresserade av att bli bussförare.

De närmaste åren kommer det att behövas massor av nya bussförare i länet. Detta på grund av stora pensionsavgångar och att busstrafiken kommer att byggas ut på flera orter.

– Vi skulle vilja ha en större mångfald med yngre vuxna, gärna de som kommer direkt från gymnasiet och fler tjejer eftersom vi har en majoritet av äldre män som kör buss idag, säger Björn Bekstedt från Bergkvarabuss.

En av besökarna var Karin Jessen Jakobsson som utbildar sig till bussförare. Hon går ut till en arbetsmarknad som är mycket ljus.

Ja, jag har förstått det när jag frågat mig omkring på torget. Det känns jätteskönt, säger Karin som slutar sin utbildning i december.

På torget fanns även utbildare som Kunskapsnavet. De har en 25 veckors bussförarutbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".