Asylsökandes bagage.
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Hundratal asylsökande har blivit av med rätten till boende

Linus Vandrevik: "Vi har inte behövt koppla in polisen"
1:14 min

Sedan de nya reglerna i juni har ett hundratal personer i Kalmar län fått beskedet att de måste lämna sina hem.

I juni infördes nya regler som innebär att personer som får avslag på sin asylansökan förlorar rätten till både ersättning och boende.

Lagändringen har i Kalmar län gett den effekt som har varit avsedd – att fler personer som får sin asylansökan avslagen lämnar landet fortare.

– Det vi ser är ju att de människorna som nu ska lämna vårt land väljer att lämna landet och att lagen får den effekten som den avser, säger Linus Vandrevik, enhetschef på Migrationsverket i Kalmar.

Sedan lagändringen har det från Migrationsverket i Kalmar län kommit in 21 stycken ansökningar om avhysning till Kronofogdemyndigheten. Det betyder att det av de ungefär hundra personerna som har fått sin asylansökan avslagen har varit 21 stycken som vägrat att lämna sitt boende direkt och ärendena har därför gått vidare till kronofogden.

– Självfallet så är man ju emot det här beslutet, men vi upplever inte att det har lett till några problem som gör att vi har behövt koppla in polis.

Upplevelsen är ändå att de som får den här typen av beslut accepterar det när de ser att de i slutändan inte har möjligheten att stanna i landet.

Om den som söker asyl får sin ansökan avslagen kan det ta allt ifrån ett par veckor till några månader innan man har möjlighet att lämna landet. De nya reglerna gör nu att man kan behöva leva i Sverige helt utan ersättning och bostad under den här perioden.

– Vi har ju inte som ambition att sätta folk på gatan om de är intresserade av att medverka i en återvändarprocess. Men om de däremot inte är det så är det ju lagens tanke att deras uppehälle och bidrag ska avbrytas. Men ingen under 18 drabbas av den här lagstiftningen, säger Linus Vandrevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".