Joakim Olsson.
Joakim Olsson. Foto: Lisa Andreasson/Sveriges Radio

Vattenbrist tvingar bönder att köpa vatten

Bonden Joakim Olsson: "Kan behöva slakta djuren"
1:19 min

Mjölkbonden Joakim Olsson som driver Quinneby gård tillsammans med sin pappa i Mörbylånga har nu fått köpa vatten efter att vattnet i gårdens brunnarna tagit slut.

Det var i onsdags som det blev slut på vatten i Quinneby gård. Lösningen blev en flexitank och att köpa vatten som körs ut till gården i tankbilar. Något som inte var helt problemfritt enligt Joakim Olsson

Det var lite strul med och koppla in och sådär i början men nu fick vi igång det och så har det fungerat sedan dess.

Gården kräver 15 till 20 kubikmeter vatten varje dag vilket innebär att tankbilen kan behöva komma och fylla på varje dag. Förutom passet med tankbilen så finns det mer orosmoment över tanken.

– Nu kommer jag inte ihåg vad det skulle kosta per kubik men det blir ju en utgift till i alla fall och till vintern så vet jag inte när det bli minusgrader så då går det inte heller för då kommer det frysa.

Ingulf Fagö som är driftchef på Mörbylånga kommun säger att det detta är ett gemensamt problem för både de med privata brunnar och de som är kopplade till de kommunala vattnet.

Ingulf Fagö säger att de gör vad de kan för att spara vatten men att det finns en stor risk till att fler bönder kan behöva köpa in vatten om det inte börjar regna ordentligt snart.

Rädslan finns även för att det kan bli ännu värre nästa år. Vatten är livsviktigt för djuren på Joakim Olsson och hans pappas gård. Finns inte den tillgången är Joakim rädd för det värsta.

– Kan de inte fylla på den blir det till att slakta ut alla djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".