Ölandsbron och linbana.
En linbana över Kalmarsund ser inte ut att bli verklighet. Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio och Juan Karita/TT

Nej till linbana mellan Kalmar och Färjestaden

Göteborg planerar linbana för en miljard
0:29 min

Medborgarförslaget om en linbana mellan Kalmar och Färjestaden har röstats ner.

Det blir nog ingen linbana från Kalmar till Färjestaden. En medborgare skrev till kommunen och föreslog linbanan som ett klimatsmart alternativ som dessutom skulle kunna sätta Kalmar på kartan.

En hållplats vid flyget skulle binda ihop kommunikationerna och sedan skulle linbanan fortsätta över Kalmarsund till Ölandssidan, enligt tankarna.

Tjänstemännen rådde dock politikerna att inte rösta igenom medborgarförslaget. Detta bland annat eftersom kommunikationerna över Kalmar sund är en statlig fråga:

– Det är Trafikverket som är väghållare för Ölandsbron och bron finansieras därmed med statliga medel, skriver kommunens trafikplanerare Stina Hansson i sitt yttrande till samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar.

– Åtgärder som rör länkar där Kalmar kommun inte är väghållare samt gör intrång i områden utanför kommungränsen kräver omfattande utredning och samverkan mellan aktörer.

På tisdagen röstade samhällsbyggnadsnämnden nej till förslaget.

I Göteborg finns planer på linbanor som avlastning för kollektivtrafiken. Den första skulle kosta omkring en miljard kronor och skulle kunna stå klar där 2021. En utredning pågår i Göteborgs kommun just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".