FBC Kalmarsunds logotyp
Montage. Foto: Sveriges Radio

Kalmarsund redo för eliten

Lyssna på reportaget: Kalmarsund dam redo inför SSL-premiären
4:32 min

FBC Kalmarsund gör i dag sin första match någonsin i innebandyns finrum SSL. De gör det borta mot Uppsala och får man tro tränaren och spelarna är laget i högsta ligan för att stanna.

Det är fem månader sedan FBC Kalmarsund tog steget upp i Sveriges och kanske världens bästa liga SSL. De fem månaderna har inneburit hårdare förberedelser än någonsin tidigare, och tränare Peter Souminen tror att laget är redo:

–  Vi har tittat på fysvärden som behövs för att spela på SSL-nivå och har försökt att jobba med spelarna individuellt, där vi tittat på den fysiska biten. 

Är ni redo för SSL?

Vi är absolut redo mentalt, vi ska bara fila på några bitar så kommer vi vara superredo på söndag. 

Bara tre spelare har försvunnit från fjolårets succétrupp men flera har anlänt. En av de med allra störst renommé sedan tidigare heter Clara Larsson. Hon har, trots den unga åldern av 22, redan hunnit med att spela över 80 SSL-matcher med sin moderklubb Endre men har alltså valt Kalmarsund som nästa steg i karriären. Hon är redo för en större roll.

– Det är klart att man har mycket erfarenhet av att spela i högstaligan sedan tidigare. Så jag försöker dela med mig av det jag har, säger Clara Larsson. 

Ellen Willsund har flera säsonger i FBC Kalmarsund och därför var uppflyttningen till landets högstsaliga stort. Både för henne och föreningen. Förra året omskolades hon från forward till back. Det är också lite längre bak i banan som hon tror passar henne bäst. I år ska hon se till att Kalmarsund gör just det som de tippas att göra: hålla sig kvar i Sveriges bästa innebandyliga.

– För mig var det en dröm att ta sig upp i SSL. Vi har fått in många bra spelare i år, så det här året ska nog kunna bli bättre än alla tidigare år, säger Ellen Willsund. 

Hur taggad är du inför premiären?

– Det går inte att sätta ord på det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".