Vård istället för fängelse för Ulf Olsson

Hovrätten i Malmö dömde på tisdagen Ulf Olsson till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad. I tingsrätten dömdes Olsson till livstids fängelse för morden.

Enligt hovrätten var det Olsson som i mars 1989 rövade bort, våldtog och mördade tioåriga Helén Nilsson från Hörby. I augusti samma år mördade han 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö.

Ulf Olsson döms mot sitt nekande. Den fällande domen grundas på en stark teknisk bevisning. Bland annat har hans sperma påträffats i båda mordoffren. Dessutom hittades blod från Jannica Ekblad i den stuga utanför Höör som var Olssons bostad 1989. Han kan också knytas till flera av de anonyma erkännanden som nått polisen under årens lopp.

Ulf Olsson greps i sitt hem i Vimmerby i juni 2004 sedan hans DNA-profil visat sig stämma med spermafyndet från Helén Nilsson. Lunds tingsrätt beslöt att låta Olsson genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det även när brotten begicks. Slutsatsen bekräftades sedan i ytterligare ett expertutlåtande och av Socialstyrelsens rättsliga råd. Ändå valde tingsrätten i april att döma honom till livstids fängelse.