Kalmar från luften. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Området kring Kalmar ska bevakas av brandflyg i dag. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Naturvårdsbränning kan orsaka brandlukten

Peter Helge: "Nästan säker på naturvårdsbränning"
0:55 min

Den brandrök som märkts kring Kalmar hela måndagsmorgonen lär komma från den stora naturvårdsbränningen kring Allgunnen i slutet av förra veckan.

Under måndagsmorgonen har det luktat brandrök kring Kalmar och flera mil nordväst om staden. De första larmen till räddningstjänsten kom redan vid 4-tiden.

På Räddningstjänsten i Kalmar har man sökt svar på vad röken beror på. Vid 9-tiden började man luta åt att den kommer från de stora naturvårdsbärnningarna kring Allgunnen i slutet av förra veckan. Och man fick stöd från kollegor i Västervik.

-Jag är nästan helt säker på att det är så. Vi hade naturvårdsbränningar i vår kommun i våras. Då låg både rök och lukt kvar i flera dagar, och tog sig flera mil med vindarna, säger Peter Helge vid Räddningstjänsten i Västervik,

Under morgonen togs beslut på att brandflyget ska lyfta vid lunchtid och patrullera över både norr och södra länsdelen. Man vill försäkra sig om att det inte finns några nya bränder i naturen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".