Skylt för NFC
Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.

Polisen i Kalmar fick rätt om blodtester

Hittade brister hos labbet
1:29 min

Efter det uppmärksammade mordet på en 63-årig man i Förlösa norr om Kalmar 2012 hittade polisen i Kalmar brister i hur NFC, polisens nationella tekniska lab, använder ett särskilt blodtest.

Polisen i Kalmar kritiserade NFC och skickade bevismaterial utomlands för att få ett nytt utlåtande. Och nu har polisen i Kalmar fått rätt - manualen för testerna har ändrats av tillverkaren.

Efter det uppmärksammade mordet på en 63-årig man norr om Kalmar 2012 hittade polisen i Kalmar brister i hur NFC, polisens nationella tekniska lab, använder ett särskilt blodtest. Polisen i Kalmar kritiserade NFC och skickade bevismaterial utomlands för att få ett nytt utlåtande. Och nu har polisen i Kalmar fått rätt.

Testade två år gammalt blod

Blodspår från den mördade mannen hittades under golvet där det hade sugits upp av träet. Det misstänkta paret hade, enligt åtalet, tvättat mycket noga med rengöringsmedel och dessutom var de små resterna av intorkat blod nära två år gamla när teknikerna började undersöka dem.

Metoden som man då använde för att avgöra om det alls handlade om mänskligt blod eller djurblod visade sig då behöva betydligt längre tid att verka än som tidigare varit känt. Polisen i Kalmar menade att det fanns risk att polisens nationella lab NFC kunde ha missat viktiga bevis – inte bara i det här fallet utan även i andra fall.

Har infört nya rutiner

I de nya rekommendationerna för hur man ska använda sig av blodtesterna, som P4 Kalmar tagit del av, står det nu att man kan behöva låta testerna verka i upp till 12 timmar för att undvika falska resultat.

Blodspåren som hjälpte polisen att bevisa var mannen hade mördats –något som hjälpte till att fälla den mördade mannens dotter och hennes pojkvän för mord till 18 års fängelse. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".