Barn badar i havet.
Foto: Lars Pehrson/TT

Kommuner gick miste om bidrag till sommarlovsaktiviteter

Mönsterås kommun: "För sent"
1:03 min

125 000 till Borgholm och 245 000 till Mönsterås. Det är pengar som kunde gått till gratis sommaraktiviteter för ungdomar i åldrarna 6 till 15 år. Men kommunerna sökte aldrig bidraget.

Det var i budgetpropositionen för 2016 som regeringen valde att avsätta 200 miljoner till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för alla Sveriges kommuner. 3,5 miljoner kronor fördelades över Kalmar län.

I Mönsterås kommun fick man information om bidraget i mitten av juni, men då var det för sent att ändra sommarlovsaktiviteterna som då redan var satta.

– Det bidraget har vi missat, men vi kommer inte att lägga krut på vad som gick fel, utan vi lägger det på att få de här pengarna nästkommande år. Redan nu har vi börjat titta på aktiviteter för nästa sommar, säger Mönsterås kommunchef Fredrik Johansson.

Det bidraget har vi missat.

Borgholms kommun fick också reda på bidraget för sent och eftersom det fanns en risk att bli återbetalningsskyldiga på grund av resursbrist valde kommunen att inte söka pengarna.  

– Vi hade egna aktiviteter på gång och eftersom vi är en liten kommun ansågs det inte vara möjligt att få till alla resurser i ett så sent skede, säger Lars-Gunnar Fagerberg som är tillförordnad kommunchef i Borgholm.

Han fortsätter.

– Nästa år får vi se till att vi uppfyller de kriterier som ställs och att vi söker bidraget och genomför aktiviteterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".