Harald Hjalmarsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Harald Hjalmarsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Hjalmarsson kritisk till regeringens etablieringssatsning

"Jag tror vi skulle kunna göra det mer effektivt"
1:29 min

Harald Hjalmarsson (M) i Västervik är kritisk till regeringens budgetplaner på att ge flera hundra miljoner till Arbetsförmedlingen för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden.

Harald Hjalmarsson (M) i Västervik tror att etableringen skulle gå snabbare och fungera bättre för alla inblandade om kommunerna fick ta över etableringsansvaret.

– Jag tror vi skulle kunna göra det mer effektivt. Arbetsförmedlingen har inte den kunskapen att jobba så nära näringslivet som det behövs i det här fallet, säger han.

I budgeten pratas det mycket om integration. Framför allt är det Migrationsverket som får extra resurser för att klara av sitt arbete. Men också Arbetsförmedlingen för en stor del av kakan.

Men Harald Hjalmarsson menar att Arbetsförmedlingen inte är rätt väg att gå för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden eller i utbildning. Myndigheten finns på allt färre platser ute i länen och saknar den lokalkunskap som behövs, menar han.

Dessutom görs redan i dag mycket av jobbet av kommunerna, helt enkelt för att de har den kompetens och de kontakter som krävs – men utan att få betalt för sitt arbete.

– Om vi inte gör det får vi än mer ökande kostnader i kommunerna i form av ekonomiskt bistånd. Det är dubbelarbete, det är ineffektivt och det är inte resurseffektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".