Broschyr om råd till nyblivna föräldrar
Foto: Dejana Pasic

Landstingets broschyr till föräldrar får kritik

Könsstereotypt och uteslutande
1:19 min

Landstingets informationsbroschyr till nyblivna föräldrar kritiseras i ett inlägg på Facebook för att beskriva förlegade könsroller och vara diskriminerande mot samkönade par.

Kvinnan som skrivit det kritiska inlägget lever själv i en samkönad relation och paret har just blivit föräldrar. Hon skriver bland annat att innehållet förmedlar stereotypa könsroller och utesluter det faktum att den andra föräldern kan vara annat än "pappa". Då kvinnan inte gick att nå för intervju tog P4 Kalmar broschyren till en öppen förskola i Kalmar.

Karin Petersson är på förskolan med sitt barn på 11 månader. Hon fick själv med sig broschyren när hon lämnade BB efter sin förlossning, men minns inte innehållet. Hon bläddrar igenom den:

– Det man reagerar på är ju, i framförallt texten, att det står pappan väldigt tydligt. I en samkönad relation så skulle man nog fara väldigt illa av den här texten. Man försöker ändå på något sätt vara, när man även skriver partner i överskriften, men sen helt glömmer bort det och skriver bara pappa i texten. Då känns det nästan som att de bara har skrivit dit partner och inte omarbetat texten.

I en samkönad relation så skulle man nog fara väldigt illa av den här texten.

Broschyren, som innehåller tips till nyblivna föräldrar, är skriven av personal på BB-avdelningen i Borås och av en psykolog från mödra- och barnhälsovården. Innehållet uppdateras varje år och på baksidan sätter Landstinget i Kalmar län sin stämpel som ett godkännande innan länets BB-avdelningar skickar med den hem efter en förlossning.

– Eftersom jag är i situationen med en pappa så tror jag inte att jag reagerar på det på det sättet, men hade man varit i en annan situation är det ju klart att man hade reagerat, för då hade man ju känt att det här inte är skrivet till mig, säger Evelina Andersson som besöker förskolan med sin 10-månaders Lily.

Kan ändras så småningom

Efter kritik för ett antal år sedan skrevs ordet partner till intill ordet pappa i Landstingets broschyr. EvaLi Lindström, som är avdelningschef på förlossningen och BB i Kalmar, anser inte att valet att ha kvar ordet ”pappa” verkar uteslutande.

– Det är möjligt att man kan uppfatta det så. Vi gör inte det här i alla fall, utan vi använder pappa eller partner här beroende på hur familjekonstellationen ser ut. Och vi tycker väl att det är så många pappor som känner sig kränkta om de inte får bli kallade pappor, men visst, det är någonting som vi kan ta till oss och kanske ändra på så småningom – att det bara står partner. Det kanske är det som är framtiden, säger EvaLi Lindström.

Svårt att inkludera alla

I broschyren står även att "pappan är viktigast för mamman och barnet och har en viktig uppgift som beskyddare av mor och barn under den första tiden" – något som även det kritiseras i Facebook-inlägget och som en av föräldrarna på förskolan reagerar på.

– Det här med beskyddare vet jag inte om jag håller med om. Det är liksom ingen alfahane, tycker inte jag. Man är lika viktiga båda två, det är inte någon som ska skydda familjen, utan man hjälps åt, säger Karin Petersson.

Men att inkludera precis alla kan upplevas som svårt eller till och med omöjligt. Broschyren riktar sig exempelvis även bara till par och inte till ensamstående föräldrar.

– Ja, det här är verkligen svårt. Partner känns som ett bra ord för att inte utesluta samkönade par som skaffar barn, men alla har ju inte en partner, säger Karin Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".