De åtalade männen leds in till Borås Tingsrätt där förhandlingen ska hållas.
De åtalade männen leds in till Borås Tingsrätt där förhandlingen ska hållas. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Skolligan: Flera nekade till brott under rättegången

I dag, onsdag, inleddes rättegången mot den så kallade Skolligan som åtalats för 35 skolinbrott i landet, bland annat i Nybro och Emmaboda.

En av de åtalade för de 35 skolinbrotten har hittills erkänt sig skyldig i några av fallen. De tre inbrotten i Sjuhärad däremot nekar de åtalade till att ha gjort. Bevisningen är svag anser deras advokater.

Två av de åtalades försvarare, säger till P4 Sjuhärad att de ifrågasätter åklagarens bevisning. Åklagaren Patrik Tilly men å sin sida dock att bevisningen är mycket stark.

Det rör sig bland annat om skoavtryck som säkrats, men även övervakningsbilder från kameror och de åtalades mobiltrafik, som ska ha säkrats i områdena runt skolorna.

35 inbrott i åtalet

Det är ett omfattande mål med en lång lista åtalspunkter som redovisats i rätten i Borås i dag. Enligt åtalet har de sex åtalade agerat i olika konstellationer, alla sex har inte varit med samtidigt, utan agerat ensamma ibland eller i par ibland, menar åklagaren.

Värdet på det som stulits och skadegörelsen uppskattas av åklagaren till över sju miljoner kronor.

I inledningen redovisades omständigheterna kring de inbrott som skett i Sjuhärad. 

20-åring medger brott

Den första åtalspunkten handlar om inbrottet i Myråsskolan i Brämhult i Borås. Den 20-åring från Malmö som åklagaren menar står bakom inbrottet förnekar brott, säger hans advokat i rättssalen.

Han erkänner däremot ett inbrott i Åbyskolan i Ljungby, där datorer med mera för cirka 30 000 kronor stals. Den andre åtalade för detta inbrott, en 19-åring från Skåne, nekar till att ha gjort något. Även när det gäller inbrottet i Norregårdsskolan i Växjö erkänner 20-åringen medan 19-åringen förnekar. Vid detta inbrott stals datorer, kontanter och annat för över 200 000 kronor.

Inbrottet i Mogaskolan i Svenljunga ska ha kostat kommunen flera hundra tusen kronor. De två män som ska ha begått detta brott förnekar även de inblandning.

Vid inbrottet i Tranängskolan i Tranemo stals saker till ett värde av drygt 200 000 kronor. Inbrottet, som inträffade i april i år, ska bedömas som grovt anser åklagaren. De båda åtalade nekar till att ha brutit sig in i skolan.

Läs dagens direktrapport från tingsrätten här!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".