Christina Thorstensson
Christina Thorstensson, Västervik Framåt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Kommuner satsar på snabbspår för nyanlända företagare

Västervik Framåt: "Vet att det finns ett stort intresse"
1:07 min

Norra delen av Kalmar län ska få mängder med nya företag tack vare ett nytt projekt som innebär ett snabbspår för nyanlända som drivit företag i sina hemländer.

Det är Vimmerby, Hultsfred och Västervik som gått samman i ett projekt som fått en miljon kronor av Tillväxtverket. De tre kommunerna hör till de allra första som börjar med det här snabbspåret.

– Vi vet redan nu att det finns ett stort intresse. Det finns många nyanlända som kommer från andra kulturer som vill starta företag. Kanske att det är ett 20-tal från varje kommun som väntar, säger Christina Thorstensson, projektledare vid näringslivsbolaget Västervik Framåt.

Det är bara några månader sedan beslutet kom från regeringen att öppna upp för ett snabbspår för entreprenörer. Tanken är att de som varit företagare i sina hemländer ska få möjligheten att lära sig hur det fungerar att driva företag i Sverige och hur företagskulturen ser ut här, så att de får en större chans att lyckas.

Tror på brett utbud

Christina Thorstensson tror att det kommer finnas en stor bredd bland de företag som kommer att startas i Kalmar län.

– I Hultsfred har man kommit ganska långt och arbetar med en lots som hjälper företagen att komma igång. Det är hantverkare, butiker, serviceföretag och det är industrier. Så det är en salig blandning av företag.

Det här projektet är på sex månader och stöttas av Tillväxtverket och Regionförbundet, men Christina Thorstensson hoppas att det ska bli permanent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".