Therese Birath
Therese Birath. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Experten: Så undviker du farliga ämnen i leksaker

Therese Birath: Var försiktig med mjukplast
3:30 min

Hur undviker man farliga kemikalier i barnens närmiljö? Kemisten Therese Birath ger sina bästa tips i en intervju med P4 Kalmar.

Therese Birath är kemist med giftminimering i barnmiljöer som specialområde. Ett av hennes bästa tips för att undvika att utsätta barn för farliga miljöer är att vara försiktig med mjukplast. Hon tog med sig några leksaker till studion för att illustrera vad man ska tänka på.

– Jag har bland annat några klassiska mjukgjorda leksaker som innehåller ftalater, hormonstörande mjukgörare. Det är till exempel mjuka dockor av plast och bollar.

Men den här dockan är väl fin?

– Den är jättefin och jättepedagogisk. Men man tycker att den är av hårdplast, som man brukar säga är bättre än mjukplast, men om du klämmer hårt på armarna eller benen ser du att den flexar. Det ska vara lika hårt som Lego för att inte innehålla några mjukgörare.

Men hur farligt kan det vara?

– Vi ser effekter i folkhälsan, sen är inte leksaker enda källan till det här så klart. Det är svårt att dra direkta kopplingar men vi ser en utveckling i att folkhälsan går neråt. Det viktigaste är att man är försiktig med leksaker som barn under tre år använder och som de stoppar i munnen för de blir extra exponerade för kemikalierna.

Therese Birath säger samtidigt att leksakerna blivit bättre genom åren och tar en annan populär docka som exempel.

– När jag var liten kunde man böja benen på dockan och man kunde göra fina bitmärken i tårna, men det kan man inte i dag för den har hårda ben. Man har valt att använda en plastsort som inte behöver mjukgöras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".