Gym.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tjejgym skapar känsla av trygghet

"Man blir tittad på på ett annat sätt"
1:14 min

Intresset för att träna på så kallade tjejgym är stort i Kalmar län. Ett flertal tjejgym har öppnat i länet bara under de senaste åren.

Efterfrågan på just tjejgym är stor enligt Linn Strömberg som är anläggningsansvarig på ett gym i Kalmar som erbjuder tjejgym.

– Många har velat ha det just för att de ska känna sig trygga när de är här och tränar sent på kvällarna. Man vill ju egentligen inte att det ska behöva vara så, men jag vet att det uppskattas väldigt mycket så jag tycker att det är jättebra att vi har det, säger Linn Strömberg.

Tjejgym och träning för henne är begrepp som används på några av sajterna för gymmen som finns i länet och att intresset för de avskilda avdelningarna finns är tydligt.

Att träna på ett vanligt gym blir typ lite mer så här, jag vet inte, det känns som att man blir tittad på på ett annat sätt. Man får liksom mer vara ifred här tror jag. Eller det känns så i alla fall.

Just att känna sig uttittad, eller iakttagen, är återkommande bland tjejerna P4 Kalmar pratar med. Kajsa Stävmo, som är mitt uppe i sitt träningspass, säger att det är något hon själv har varit med om på vanliga gym.

– Jag har upplevt det, flera gånger. Det är mest att man blir irriterad kanske. För att jag känner att jag kommer hit och tränar för min skull och på så sätt kan det ändå kännas skönt när man är här inne också, för att det är ingen som kollar eller man blir liksom inte utstuderad, säger hon.

Linn Strömberg, anläggningsansvarig på gymmet, säger att hon tror att det även finns killar som hade velat träna mer avskilt:

– Det tror jag absolut att det finns och det har hänt någon enstaka gång att jag fått frågan om det inte finns ett killgym, men det är ju absolut inte lika stor efterfrågan på det. Däremot så är det väldigt många tjejer som uppskattar just tjejgymmet. Den enda tanken som slår mig är att är att det egentligen inte borde behövas. Det är tråkigt att det ska behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".