Grön soppåse. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Sortering av matavfall havererade – KSRR stämmer leverantör

Har hittat en ny leverantör
1:09 min

KSRR stämmer nu företaget Spiraltrans, som levererat utrustningen som skulle sortera ut den gröna matavfallspåsen ur de övriga hushållssoporna.

KSRR, som sköter sophanteringen i flera av Kalmar läns kommuner, vill att Spiraltrans betalar över 21 miljoner kronor och ytterligare 2 miljoner i ränta efter att maskinen inte fungerat som den ska.

– Det är klart att jag är besviken, säger KSRR:s förbundschef Jan Fors till P4 Kalmar.

Hushållen har fått instruktioner om att lägga matavfall i speciella påsar, med grön färg. Påsarna ska sedan sorteras och brännas för att tillverka biogas.

Tanken var att de gröna påsarna skulle kunna kastas i samma sopcontainrar som andra hushållssopor och att en maskin på KSRR:s avfallsanläggning i Moskogen utanför Kalmar skulle sortera påsarna automatiskt. Så blev det inte. Utrustningen har strulat och i Kalmar har nu speciella kärl för de gröna påsarna placerats ut i soprummen.

Utrustningen använder optiska sensorer för att identifiera vilka soppåsar som är gröna och innehåller matavfall. I mars 2015 provades maskinerna, men de klarade inte vad som utlovats. Enligt KSRR har utrustningen strulat gång efter gång.

Anläggningen har efter flera tester och produktion inte visat sig ha den kapacitet som är utlovat i avtalet och det är väldigt avgörande för vår verksamhet.

Nu är KSRR:s tålamod slut. I en skrivelse skickade de i förra veckan en stämningsansökan till Kalmar tingsrätt, där de kräver Sprialtrans på 21 miljoner kronor samt ränta. Den summan ska bland annat täcka de ökade kostnader som KSRR nu har fått.

– Vi kommer att bygga vidare på det som finns. Vi har redan hittat en annan leverantör. Under tiden som vi installerar en ny maskin så kommer vi att köra alla hushållssoporna till Vetlanda och sorterar upp dem där uppe. Sedan tar vi tillbaka alltihop till oss.

P4 Kalmar har sökt Spiraltrans utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".