Speedwayförare.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Lång guldväntan snart över för Dackarna eller Rospiggarna

Avgörs på två kvällar
1:37 min

För Dackarna från Målilla är det 9 år sedan senaste SM-guldet bärgades och Rospiggarna från Hallstavik har suktat efter att bli mästare i 14 år. Onsdag kväll är väntan över för ett av lagen.

Lyssna i eftermiddag på P4 Kalmars speedwayexpert Janne Rindstig, inför kvällens final.

Det är upplagt för speedwaydramatik. Två finaler, två kvällar i rad ger svenska mästarna i speedway 2016. Del ett körs i Målilla tisdag kväll och avgörandet på banan i Hallstavik ett dygn senare.

Att de här båda lagen skulle mötas i final var inte väntat och deras säsong har sett helt olika ut. Rospiggarna tillhörde finalfavoriterna före säsongen och har ned råge levt upp till förväntningarna och har vunnit både grundserie och slutspel. Dackarna var outsiders på förhand och hade en poängmässigt usel start i våras men har från en plats i bottenstriden lyft till ett topplag. Målillalaget har varit bäst när det gäller.

Bästa möjliga manskap

Båda lagen siktar på att köra med bästa möjliga manskap. Dackarna kör vidare med Rune Holta i laget, han kör på reservplats, medan Michael Jepsen Jensen fortsatt är petad. Magnus Karlsson bildar reservpartner till Holta.

Andreas Jonssons merverkan har in i det sista varit osäker för Rospiggarna. Hans skakdor på axel, revben och tumme stoppade från att köra GP i Stoclkholm i lördags men han siktar på att köra SM-finalerna. Han vill inte missa moderklubbens försök att återta mästartiteln som han också var med att köra hem 2002. Andreas ingick också i Dackarnas lag när de vann 2007.

Tisdagens möte är säsongens femte mellan lagen. Tre matcher har varit nästan helt jämna medan Rospiggarna vann klart hemma senast i en för tabelläget betydelselös match.


Dackarnas laguppställning:

1) Patryk Dudek
2) Kacper Gomolski
3) Maciej Janovski
4) Mikael Max
5) Peter Ljung
6) Rune Holta
7) Magnus Karlsson

Rospiggarnas laguppställning:

1) Jason Doyle
2) Timo Lahti
3) Andreas Jonsson
4) Jacob Thorsel
5) Martin Vaculik
6) John Lindman
7) Max Fricke

Första finalen mellan Dackarna och Rospiggarna körs tisdag kväll i Målilla och returen onsdag i Hallstavik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".