Rundvisning av saneringsprojektet
1 av 4
Foto: Peter Bressler
Hamnsanering
2 av 4
Foto: Peter Bressler
Maskin som pressar ut vattnet ur den upptagna jorden.
3 av 4
Här är maskinen som pressar vattnet ur den upptagna jorden från havsbotten. Foto: Peter Bressler
Pressad jord som faller genom lucka
4 av 4
Här faller den förgiftade jorden igenom en lucka innan den transporteras bort. Foto: Peter Bressler

Startskott för saneringen i Oskarshamns hamn

Saneringen ger dubbel effekt
1:17 min

Under förmiddagen gick startskottet för muddringen av Oskarshamns hamnbassäng. P4 Kalmars Peter Bressler var på plats. 

Efter att ha diskuterat och planerat i 20 år – ska nu hamnen i Oskarshamn bli renare. 500 000 kubikmeter förorenat sediment ska tas upp och fraktas bort från hamnen och det ett saneringsprojektet, som är ett av de största någonsin i Sverige med en beräknad kostnad på 520 miljoner kronor.

– Det känns jätteroligt att man efter så många år av förberedelser nu har kommit så långt att den här muddringen ska genomföras, säger Åsa Axhed från Länsstyrelsen.

Jonny Riise från Naturvårdsverket tycker att projektet är viktigt och att det även är ett kollektivt ansvar och att vi nu får ta kostnaderna som har blivit i och med alla föroreningar. Åsa Axhed håller med. 

Det är verkligen en berättigad fråga att ställa sig det här med pengarna för det är ju mycket pengar. Men det är ju också så att man har gjort så pass mycket undersökningar och kommit fram till att den här hamnbassängen innehåller en så pass betydande punktkälla så att det verkligen är nödvändigt att sanera och man kan gör mycket för de här pengarna.

Det här gör alltså att Östersjön kommer att må mycket bättre?

–  Ja, det är syftet med hela saneringen. Det kommer både förbättra närmiljön i Oskarshamn och framförallt förbättra miljön i Östersjön, på sikt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".