Landstingshuset.
Den åtalade mannen arbetade tidigare på Landstinget i Kalmar län. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Tidigare it-chef åtalas för att ha lurat landstinget

Kan dömas till fängelse
1:20 min

En man och en kvinna åtalas för att ha lurat Kalmar läns landsting på nästan en miljon kronor. Enligt åtalet har kvinnan skickat osanna fakturor från sitt bolag till landstinget där mannen var IT-chef.

Mannen och kvinnan bor i Kalmar och åtalas vid Kalmar tingsrätt. Enligt åtalet ska brotten ha begåtts 2011 och 2012 då mannen var anställd vid landstinget.

Grov trolöshet mot huvudman
Mannen åtalas för grov trolöshet mot huvudman, medan kvinnan åtalas för grov medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Tidigare i våras dömdes mannen i ett tvistemål med landstinget till att betala 1,6 miljoner kronor till landstinget och nästan lika mycket i rättegångskostnader. Domen överklagades till arbetsdomstolen men de tog inte upp fallet. Nu gäller frågan om it-chefen och kvinnan som misstänks för medhjälp till brotten kan dömas till fängelse.

Enligt åtalet gjordes fem utbetalningar från landstinget till kvinnans företag efter att kvinnan hade skickat osanna fakturor. Fakturorna attesterades av mannen och totalt betalades det ut 954 000 kronor till kvinnans företag.

De misstänkta är närstående
Sedan har pengarna förts till största delen till it-chefens bolag och även 100 000 till en närstående till kvinnan. Även de båda misstänkta är närstående.  

Åklagaren har bland annat förhör med anställda på landstinget och värdering av det som skulle ha levererats enligt de osanna fakturorna som bevis.

Båda de misstänkta nekar till att de gjort sig skyldiga till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".