Landstingets huvudkontor.
Foto: Lisa Andreasson/Sveriges Radio

Vårdplatser föreslås vara stängda året ut

Landstingsledningen föreslår att de vårdplatser som varit stängda även efter sommaren ska vara stängda året ut. Beslut tas av politikerna den 4 oktober.

I mitten av augusti meddelade landstinget i Kalmar län att 50-60 av de vårdplatser som varit stängda vid länets tre sjukhus under sommaren skulle vara stängda även en bit in på hösten. En vecka senare kom beskedet att det blev fler platser, 79 totalt, som skulle hållas stängda.

Planen var att platserna skulle hållas stängda oktober ut. I ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen föreslår landstingsledningen att platserna ska vara stängda året ut.

Orsaken till neddragningarna är att det råder brist på sjuksköterskor samtidigt som landstinget vill minska sitt beroende av inhyrd personal.

– Det handlar om att ta ansvar, skapa stabilitet i organisationen och ge trygghet för medborgarna. Inte minst handlar det om ansvaret för våra medarbetares arbetsmiljö, säger landstingsdirektör Krister Björkegren i pressmeddelandet.

Frågan ligger nu på politikernas bord och ett beslut av dem tas vid landstingsstyrelsens sammanträde den 4 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".