Brandstation. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Brandstationen i Nybro. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Svårt att hitta brandmän i Nybro

Svårt att få igång den nya organisationen
1:26 min

För nästan tre år sedan riktade Länsstyrelsen kritik mot en hårt slimmad organisation på räddningstjänsten i Nybro. Efter det har kommunen försökt satsa på räddningstjänsten, men det är svårt att rekrytera.

– Efter de här diskussionerna och genomgången här så blev det helt omvänd ordning på det. Vi anställde ju istället, säger Magnus Lindahl, chef för räddningstjänsten i Nybro.

Att få igång den nya organisationen har visat sig vara en långdragen process och de nyrekryterade väntar fortfarande på att få sin utbildning.

Magnus Lindahl var kritisk mot nerdragningarna men är nöjd över kommunens vilja att satsa pengar på räddningstjänsten. Den bittra eftersmaken efter de redan gjorda neddragningarna är dock kännbara. 

Det är jättelätt att lägga ner men att få igång det sedan är inte lika lätt. Sedan måste man väl ha förståelse kanske att politiken, att de är ont om pengar. Så de vill väl få det svart på vitt att det behövs. 

I Nybro kommun har det varit svårt att rekrytera. Precis som i andra kommuner drabbas mindre orter som ofta är bemannade med ortsbor i en deltidskår. När arbetstillfällena på de mindre orterna i kommunen försvinner så följer svårigheter för deltidskårerna med i de svallvågorna. 

Nytt tankesätt

I Nybro har ett nytt flexiblare tankesätt lett arbetet med rekryteringarna framåt. 

– Vi kommer ha deltid, kvällar, helger och nätter. Då de deltidsbrandmännen befinner sig här i Nybro. Dagtid så kommer vi att anställa två stycken dagtidsbrandmän som håller beredskapen dagtid. 

Reporter Annika Svensson. Inslaget är gjort i vårt samarbete med studenter på programmet för journalistik och media på Linneuniversitetet i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".