Landstingshuset.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vårdplatser hålls stängda året ut

"Rätt beslut att ta"
1:17 min

Beslutet om stängda vårdplatser som pågått sedan i somras förlängs nu efter dagens omröstning i Landstingsstyrelsen. Upp till 75 platser dras in. 

– Vi har stora bemanningskostnader, vi har svårt att rekrytera sjuksköterskor och vi har en ekonomi där vi behöver hålla igen. Därför har vi tagit det här beslutet, säger Anders Henriksson (S), ordförande i Landstingsstyrelsen. 

Det var stundtals en hetsig debatt i Landstingets lokaler idag då beslut skulle tas om de vårdplatser som varit stängda sedan i somras. Landstingets ledning lade fram förslaget att förlänga dessa och röstades igenom av de rödgröna som har majoritet i styrelsen. 

Oppositionen lade dessförinnan fram ett motförslag att öppna de stängda vårdplatserna och ge landstingsdirektören i uppdrag att göra en noggrann utvärdering av vårdplatserna. 

Majoriteten har börjat i fel ände, man stänger vårdplatser på grund av att man har svårt att bemanna dem, istället för att planera utifrån patienternas behov.

Men Anders Henriksson (S) är kritisk till oppositionens motförslag.

– Öppnar man upp vårdplatserna skulle det innebära att man tar på sig nya kostnader. Så just nu bromsar man upp ekonomi och skapar förutsättningar för medarbetare att få lite mer lugn och ro, och man har det under en ständig bevakning, säger han. 

Antalet platser som stängs kommer variera mellan 45 till 75 stycken. 20-30 i Västervik och Kalmar och 5-15 i Oskarshamn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".