Hans Konnman.
Hans Konnman. Foto: Sigrid Edsenius

Slåss för egen brygga

Kan behöva flytta
1:42 min

Hans och Birgitta Konnmans bryggbygge har splittrat grannar, kostat tusentals kronor och riskerar nu att tvinga dem som är öns enda bofasta att flytta.

En ungefär 30 meter lång stenpir sticker ut i vattnet på ön Snäckö norr om Kalmar. Den ser inte så mycket ut för världen. Ogräs har vuxit sig högt ovanpå stenarna i väntan på att den ska bli brygga. Eller tas upp ur havet igen.

– Vi hade en dröm att vi skulle kunna leva här ute i lugn och ro, säger Hans Konnman.

Allt började för över 20 år sedan. 1992 byggde Hans och Birgitta Konnman sitt hus på Snäckö en ö i norra Kalmar kommun. Enligt Hans Konnman bestämde öns stugförening i början av 90-talet att han skulle få bygga en brygga till sitt hus – angjord från mark som ägdes av alla på ön.

Men det är något som det råder delade meningar om. På ön fanns många andra bryggor och drygt tio år senare började han bygga sin brygga.

Vi måste ha en egen brygga.

Men det skulle han inte ha gjort, för trots att öns andra bryggor var byggda utan tillstånd från någon myndighet anmälde grannar bryggbygget till Länsstyrelsen. Och nu började karusell med myndighetsbeslut, överklaganden och nya motstridiga beslut.

– Det finns ju ett tiotal bryggor till. Vi är ju inte ensamma, säger han.

– Jag har inget större förtroende för myndigheter. Många beslut känns godtyckliga, säger Birgitta Konnman.

Hela piren måste bort

Efter att Hans och Birgitta Konnman hade fått rätt fattades nya beslut och efter flera år av överklaganden har länsstyrelsen nu fattat beslut om att hela piren ska tas bort.

När Hans och Birgitta inte har gjort det har Länsstyrelsen utfärdat ett vite. Hans och Birgitta måste alltså betala för att de inte tagit bort piren.

Varför tar ni inte bara bort den?

– Det har ju redan kostat så mycket pengar och då slänger man ju alla de pengarna i sjön...Och att ta bort den kostar också pengar.

Väntar på Lantmäteriets beslut

Nu har de tagit hjälp av advokat och vänt sig till lantmäteriet för att få en bedömning om de kan få rätt till marken där piren ligger – något som kostar tusentals kronor.

Och oavsett vilket beslut lantmäteriet fattar räknar Hans och Birgitta Konnman med att få lämna huset de hoppades kunna bo i resten av sina friska år.

– Ibland känner man att man bara vill packa ihop och sticka från alltihop, men det gå ju inte, säger Birgitta Konnman.

– Det hänger ju ett vite över fastigheten och ett vitesföreläggande innebär ju att en mäklare inte vill ta i det. Vi sitter fast, säger Hans Konnman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".