Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kanalchefen svarar om bredbandsproblemen

Anja Thorkelsson och radiohuset i Kalmar. Foto: Malin Gustavsson och Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Malin Gustavsson och Nick Näslund/Sveriges Radio

Under fredagsmorgonen försvann internet i radiohuset efter att en bredbandskabel i Kalmar grävts av.

Anja Thorkelsson är kanalchef i Kalmar och svarar på vad som hände:

– All internettrafik från och till radiohuset bröts när Kalmar energis fiberkablar grävdes av. 1500 kunder drabbades däribland radiohuset som i princip inte kunde komma ut med ordinarie sändningar.

När hände det?

– Vi fick larm strax före midnatt och då påbörjades ett intensivt arbete att felsöka och överblicka konsekvenserna på kort och lång sikt. Men egentligen var det först på morgonen vi fick veta vad som hänt.

Vilka följder fick avbrottet?

– Allt ställs egentligen på ända när alla våra vanliga kontaktvägar skärs av och vi inte kommer åt ljudfiler och musik. Allt det som tillsammans med talet bygger våra sändningar. Men en timme efter larmet i natt kunde vi säkra sändningen – vi kunde komma ut med tal men inget annat.

– Vi valde då att samsända med P4 Kronoberg och att serva med det vi kunde av nyhetsuppdateringar, trafik, service och väder. Vi kunde också vid något tillfälle komma ut i Kronobergs sändningar och förklara vad som hänt via våra mobila så kallade ob-väska.

När var sändningarna tillbaka igen?

– Själva avbrottet var inte lagat förrän strax före 13.00 men vi sände för fullt från klockan 8 genom att i förväg tanka ner våra programshower lokalt. Det gick bra tack vare smarta och snabba kollegor.

Hur drabbades publiken?

– Det blev två timmars sändningsavbrott men kollegerna i Växjö såg till att det viktigaste från Kalmar län kom med. Vår webbsändning låg däremot nere i dryga 12 timmar. Ett riktigt besvärligt läge internt men jag hoppas trots allt, med små konsekvenser för publiken.

Hur ser du på det som hänt?

– Det är mycket allvarligt! Värre tekniska problem än så kan det knappast bli. Det ska inte hända, men hände ändå.  Det väcker extra mycket frustration eftersom vi upplevt samma sak för några år sedan och fått försäkringar om att det inte skulle hända igen.

– Det är mycket som har brustit. Allt från att ledningarna inte var utmärkta till att vi inte har en garanterad reservkabel på säkert avstånd när en olycka är framme. Om det sedan bidrog att grävmaskiner är ute på nätterna för att hinna ikapp sitt arbete i byggboomens Kalmar, det vet jag inte. Men en viss press på att ett arbete ska bli klart kanske inte främjar uppmärksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".