Länssjukhuset i Kalmar.
Länssjukhuset i Kalmar. Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Tvååring förlorade synen på ena ögat – läkaren får kritik

En tvåårig flicka hade fått en spik i ögonlocket och förlorade senare synen på ögat. Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i mars som flickan ramlade och fick en spik i ögonlocket. Hon undersöktes av en jourhavande ögonläkare vid akuten i Kalmar och blev inlagd på sjukhuset.

Dagen efter tog en sjuksköterska kontakt med en annan ögonläkare som då hade jouren. Över telefon gjorde han bedömningen att flickan kunde åka hem med en uppföljning två dagar senare. Vid uppföljningen konstaterades att ögat skadats och flickan förlorade sedan synen på ögat.

Läkaren som tog beslutet att skicka hem flickan utan att göra någon ny undersökning kritiseras nu i ett beslut av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Genom denna underlåtenhet har han inte utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver IVO i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".