Bert Karlsson. Foto: Sveriges Radio
Bert Karlsson. Foto: Sveriges Radio

Bert Karlsson om sina asylboenden: "Jag stänger inga"

Kontrakten går ut 20 november
1:20 min

Flera medier har berättat att Bert Karlsson stänger nästan alla sina asylboenden, även de han driver i Kalmar län. Men det handlar om att han avvaktar Migrationsverkets beslut och ville rikta uppmärksamhet mot ett område där han har stora intressen.   


Nyheten om att Bert Karlsson stänger 40 av de 44 asylboenden han driver genom sitt företag Jokarjo AB fick stor spridning i helgen. Bert Karlsson sa också att stängningarna innebär att han säger upp 500 personer. 

I själva verket handlade det framförallt om kritik mot den svenska migrationspolitiken – ett område som han själv har stora intressen i då Jokarjo beräknas omsätta 1 miljard kronor i år – och villkoren för de företag som driver asylboenden.

Har varslat hela tiden

Nyheten kom bara några dagar efter att det blev känt att Migrationsverket ska minska antalet platser för asylsökanden. Bert Karlsson kommer inte aktivt stänga ett enda asylboende:

Jag stänger inga, Migrationsverket stänger anläggningarna.  Vad jag ville göra det är tala om att det här är konsekvenserna så att de vet det.

När det gäller varsel och uppsägningar är Jokarjo AB i samma situation som tidigare med kort framförhållning på de kontrakt på asylboenden som företaget har.

Vi har fått varsla hela tiden.

Inte klart med förlängning

Han tror inte att de tre asylboenden som Jokarjo driver i Kalmar län stängs inom den närmaste tiden. Inget av dem var med på Migrationsverkets lista över boenden som inte får förlängt kontrakt. Däremot har Bert Karlsson inte fått klart med om det blir någon förlängning av de kontrakten när de går ut den 20 november. Han tycker att framförhållningen från Migrationsverket är dålig.

Du förstår väl hur vi lever. Vi har alltså inte fått besked än om vi får förlängning än. Men det är klart att vi får det på de flesta.

Totalt bor det ungefär 400 asylsökanden och finns drygt 20 anställda på Jokarjos tre anläggningar i Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".