Rospiggarnas Max Fricke (gul), Dackarnas Magnus Karlsson (blå), Dackarnas Rune Holta (röd) och Rospiggarnas John Lindman (vit) i heta 11 under den första SM-finalen i speedway mellan Dackarna och Rospiggarna
Arkivbild: Rospiggarna och Dackarna under den första SM-finalen 2016. Foto: Mikael Fritzon/TT.

Oenighet i speedway-Sverige - ordförande hoppar av

Därför lämnar speedway-bossen
0:36 min

Dan-Åke Moberg, stridbar ordförande för speedwayklubben Indianerna, lämnar sitt uppdrag som ordförande för ESS, Elitserieföreningen Speedway.

Huvudorsaken är att speedwayklubbarna vid ett möte på tisdagen beslutade att stå fast vid att det bara krävs två svenska förare i lagen nästa säsong, mot tre förare som gällt tidigare.

Moberg vill inte gå in på hur röstningen var, men att det råder oenighet om regeln, som försvårar för unga svenska förare att få en styrning i den svenska Elitserien, är helt klart.

 -I beslutet står det att varje lag ska ha minst två svensklicensierade förare i startsjuan. Sen kan man köra med både tre, fem och sju, det är upp till varje lag att bygga sina trupper, säger Dackarnas Bo Bergman till Dagens Vimmerby.

Det var när Lejonen hotade att hoppa av Elitserien om det fortsatt skulle krävas tre svenskar, som beslutet togs. Klubbarna var rädda för att gå miste om ett TV-avtal där det krävs att det ska vara åtta klubbar i serien. Beslutet var omstritt, men klubbarna böjde sig för Lejonens krav.

Samtidigt riskerar Elitserien att det ändå bara blir sju klubbar nästa år, eftersom Indianernas ekonomi är i spillror med skulder till främst förarna på cirka två miljoner.

Tidigare blev det klart att Västervik, som kvalificerat sig för nästa års Elitserie men som hoppade av av kostnadsskäl, ersätts av Smederna från Eskilstuna. Smederna som egentligen trillade ur serien i höstas, men som fick en friplats till kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".