Knölsvan som simmar mot kameran
Knölsvanen kan vindsurfa genom att spänna upp sina vingar i medvind - ett smart sätt att spara energi. Foto: Mindaugas Urbonas

Smart svan surfar – spar energi

Har du någonsin sett en fågel som vindsurfar på vattnet? Jodå, det förekommer. Det är den smarta Knölsvanen som använder sina vingar som segel i hård vind – och slipper på så vis den arbetsamma starten som en flygtur kräver.

Surfande fåglar har inte tidigare rapporterats. Därför blev Olle Terenius, docent vid Institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet förvånad av det han plötsligt fick se under en cykeltur i Stockholm.

– Jag tittade upp och såg en fågel som tog sig fram över vattenytan med en otrolig hastighet. Det kändes overkligt. Högst oväntat, faktiskt.

Det handlar om den stora och tunga Knölsvanen, som använder sina utsträckta vingar för att i medvind surfa på vattnet, för att ta sig fram snabbt och effektivt. Sedan den första surfande svanen rapporterades i Stockholm, har samma beteende siktats hos svanar på flera andra ställen i Sverige. Troligen handlar beteendet om att spara energi.

– Knölsvanen är en stor och tung fågel som har svårt att lyfta i medvind. Ska de flyga i medvind måste de därför först starta i motvind och sedan vända i luften, säger Olle Terenius.

Det är helt enkelt mer energisparande att använda vingarna och glida på vattnet än att med stor kraft och energi flyga i motvind för att sedan vända, förklarar han.


Källa:
Olle Terenius, 2016. Windsurfing in mute Swans (Cygnus Olor). The Wilson Journal of Ornithology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".