Pernilla Bengtsson ensam i skolan
1 av 2
Pernilla Bengtsson vid pianot som mesta tiden är inlåst. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Pernilla och hennes mamma på scenen i den tomma salongen.
2 av 2
Pernilla Bengtssons mamma bor varannan vecka i Torsås för att stötta sin dotter. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Pernilla är ensam kvar på gymnasiet i Torsås

Pernilla Bengtsson: "Jag ville verkligen gå på en liten skola"
4:04 min

Kalmarsunds gymnasieförbund har anmälts till Skolinspektionen för brister i utbildningen av en elev på Mjölnergymnasiet i Torsås. Den enda eleven på skolan som är kvar sedan brytningen med Stage4you.

– Jag anser inte att hon får den utbildning hon utlovades när hon sökte och kom in på Stage4you, säger Eva Bengtsson, mamma till Pernilla.

När gymnasieförbundet ville avsluta musikutbildningen på Mjölnergymnasiet i Torsås så var planen att utbildningen, som hade riksintag och alltså stod öppen för elever från hela landet, skulle flyttas till Jenny Nyströmsskolan i Kalmar.

Men när Skolverket sa nej till flytten så innebar det att de som ville skulle få gå kvar i Torsås till dess att de tagit studenten.

Tomma lokaler 

Flera elever valde att byta skola, några hamnade i Kalmar och andra flyttade hem till sina hemkommuner igen. Pernilla Bengtsson från Stockholm stod dock fast vid sitt beslut att plugga i Torsås. Även om om hon nu blev ensam kvar i sin klass. Och ensam kvar i hela skolan.

Läs också: Rektorn svarar på kritiken

Lokalerna ekar tomma. Salongen där eleverna tidigare fick öva sig på att framträda på scen står tom. Studiolokalerna och uppehållsrummet står tomma och på rasterna finns det ingen att snacka med.

Löfte om bra utrustning

Lärarna kommer från skolan i Kalmar och kör ner till Torsås för att undervisa henne och ett par gånger i veckan åker hon till Jenny Nyströmskolan i Kalmar. Detta är Pernilla Bengtssons verklighet just nu.

Hon har fått löfte om att skolan skulle utrusta en studio till henne eftersom studioproduktion är en central del i utbildningen. När väl utrustningen, efter stora förseningar, kommit på plats blev det en besvikelse.

Utrustningen här är att jämföra med en hemstudio som jag kan ha hemma i vardagsrummet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".