En hackspett på en gren.
1 av 2
Det tar ekarna 250 år att få bra hackspettshål. Med en motorsåg tar det 25 sekunder. Foto: BERTIL ERICSON
Ekar i en park
2 av 2
Blekinges ekar är jämngamla, men nu egentligen skulle man behöva ett längre åldersspann. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nya bostäder för fåglar

"Vi använder naturen som vägledning"
2:20 min

Sedan 1940 har det varit bostadsbrist för bland annat fågeln flugsnappare i hela Sverige. Men nu har de fått nya hem i ekar som blivit behandlade av motorsågar.

Gamla ekar är en populär bostad för många djur och arter. Svampar växer till sig där hästar gnagt på barken och fåglar gör bon där hackspettar hackat hål.

Men gamla ekar är en bristvara i landskapet, inte minst i Blekinge. Detta på grund av att det avverkades många ekar på 1940-talet, som skulle vara i sina bästa år just nu.

Man kan inte göra träd äldre än vad de är, det är bara tiden som kan göra det. Men man kan konstruera habitat som finns på äldre träd med hjälp av motorsågar.

Strålande resultat
Det här gjorde man på Tromtö utanför Ronneby för fyra år sedan. Det är en del i ett större projekt som stöds av naturvårdsverket.

I 20 försöksområden varav 16 i Sverige ska ekar "veteraniseras". Och nu syns resultaten.

I hälften av alla träd som man skapat "hackspetts-hål" i har fågeln flygssnapparen flyttat in och häckat.

– Det är både bra och dåligt. Det är fantastiskt att de redan nu kan utnyttja den åtgärd vi gjort, men det visar också vilken bristvara det är i landskapet, säger Vikki Bengtsson som är ekolog och med i projektet.

Ek är en av de mest långlivade träslag vi har i Sverige, och det gör att det tar mycket längre tid för dem att utveckla håligheter och grov bark.

Det kan ta upp till 250 år på naturlig väg, berättar hon.

Naturens brutalitet inspirerar motorsågen
Det kan tyckas skoningslös att börja såga i en vacker ek, men sanningen är den att naturen inte är så snäll mot sig själv alltid.

Vikki Bengtson berättar att de använder naturen som inspiration när de sågar

– Vi har ju stormar, snö, is, djur som gnager och äter på dem. Ekar har en verktygslåda själva att hantera olika skador. Vi använder naturen som vägledning, säger hon.

Som barn har vi fått lära oss att inte bryta grenar på träd. Men på frågan om det gör ont i biologhjärtat att ta sönder träden visste Vikki Bengtsson svaret direkt.

– Syftet med det här är så himla bra, så jag har inget dåligt samvete. Det är en insats för att motverka problematiken vi har med naturen och arterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".