Mat.
På hyllorna finns rutten och utgången mat. Även en del av det som serveras hamnar i soporna. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
Ett år efter det stora mottagandet

Mycket mat slängs på asylboende

"Många lever bara på frukt"
3:53 min

Varje månad betalar Migrationsverket över 4 000 kronor för mat per asylsökande som bor på Lilla Forsa utanför Mönsterås. Men stora delar av de pengarna går rakt ner i soptunnan då maten är så dålig att de asylsökande inte äter den.

Det är lunchtid på asylboendet Lilla Forsa, men matsalen är helt tom. En av männen som bor där visar runt och pekar på en gryta med soppa gjord på något obestämbart, bredvid står lite vitt bröd.

Bönor och lite bröd. Det är allt, säger han.

På ett bord står en korg med clementiner som har passerat sitt bäst före-datum för länge sedan.

Till frukost är det vitt bröd och yoghurt varje dag. Till middag den här dagen blir det pannbiff och ris. För den här maten betalar Migrationsverket 134 kronor per dag och person. För en familj på tre blir det en matkostnad på över 12 000 kronor per månad, plus moms.

Mat ingår i avtalet

Mat till de asylsökande ingår i avtalet mellan Migrationsverket och asylboendet. I rummet där maten förvaras står den vakuumförpackade middagen i backar direkt på golvet. Middagar och luncher för sju dagar framåt körs till Lilla Forsa en gång i veckan och förvaras i en kylcontainer ute på gården.

På hyllorna trängs konserver med en kartong ruttna morötter och utgången barnmat.

– Många här lever bara på frukt, säger mannen som visar runt på boendet.

En kvinna visar en burk mjölkpulver som hon har köpt till sina barn för att de ska få i sig någonting.

"En kulturkrock"

Olof Altner är platschef på boendet och säger att de flesta äter och slår ifrån sig när det gäller matproblemen.

Det är vanligt att asylsökande klagar på maten. Det blir en liten kulturkrock. De är vana vid vad de har lagat hemma, hur maten är kryddad och så där.

Någon djupare förklaring till varför kulturskillnader skulle vara ett argument som rättfärdigar att tusentals skattekronor slängs i soporna vecka efter vecka ges inte.

Gör vad man kan

Bert Karlsson, som driver både Lilla Forsa och det företag som säljer maten dit, menar att det görs vad som kan för att maten ska ätas i stället för att slängas.

– Vi kommer aldrig få alla att tycka att allting är bra. Vi har samma mat på alla våra förläggningar, vi gör 25 000 portioner mat varje dag. Vi har ett matråd överallt som bestämmer smakerna. Är det något som inte fungerar på majoriteten av ställena så ändrar vi det, säger Bert Karlsson.

På Migrationsverket har det kommit in någon enstaka synpunkt på maten som serveras på Lilla Forsa och även Olof Altner har fått en del synpunkter från de boende. Men de boende upplever inte att något har ändrats.

Vi äter inte. Vi tar maten och kastar den.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".