Ett kollage med en bild på Migrationsverkets logga och Jan Ekdahl.
Jan Ekdahl. Foto: Sveriges Radio/Pressbild.
Ett år efter det stora mottagandet.

Migrationsverket om asylboenden: "Kan vara ett högt pris"

Enhetschefen: "Vi fick ju ta allt"
1:31 min

Mat som ingen vill äta och höga hyror. Det är en del av vad skattepengar har använts till när rekordmånga asylsökande kom till Sverige 2015.

Det är ungefär ett år sedan som antalet asylsökande som kom till Sverige kulminerade och slog alla rekord. Migrationsverket handlade upp tiotusentals boendeplatser för asylsökande, allt enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.

P4 Kalmars granskning visar att Migrationsverket till exempel på asylboendet Lilla Forsa utanför Mönsterås varje månad betalar 40 000 kronor plus moms för mat och husrum till en tvåbarnsfamilj.

Då handlar det om boende i ett litet rum med dålig standard och delad toalett med 15 andra personer och mat som flera av de asylsökande inte äter utan kastar.

– När det blev som det blev förra hösten fick vi ta allt och det blev så i slutänden att vi inte hade några platser alls. Det kan vara ett högt pris många gånger. Men Lilla Forsa har ändå uppfyllt de grundkrav som ställdes, säger Jan Ekdahl, enhetschef på Migrationsverket.

Kostnader ska hållas nere

Meningen med upphandlingar enligt LOU är att få en sundare konkurrens och att statens kostnader ska hållas nere. Men när efterfrågan är större än tillgången – så som det var när asylplatser skulle handlas upp förra året – fungerar de här principerna inte riktigt.

När de asylsökande inte äter maten på asylboendet talar platschefen på boendet om en "kulturkrock" utan någon vidare förklaring. Månadshyran för ett enda rum på Lilla Forsa skulle räcka till att hyra en större villa eller lägenhet någorlunda centralt i en mindre stad.

Är detta att hantera skattepengar varsamt?

– Jag kan garantera att vi försöker förvalta skattemedel efter bästa förmåga. Det är också det vi gör nu när vi stänger anläggningar, säger Jan Ekdahl.

Ser över framtidens boenden

Det är på grund av att antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat som asylboenden nu börjar att avvecklas.

Migrationsverket tittar också på hur asylsökande ska bo i Sverige i framtiden. Det är inte aktuellt för myndigheten att bygga några egna boenden.

– Vi har försökt rikta in oss på att driva anläggningar själva. Men det är jättesvårt att få tag på lägenheter, det är näst intill omöjligt att få tag på lokaler överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".